Activiteiten 0-3 jaar

Rijke omgeving

De ruimtes bij Mio Mondo zijn ingericht met divers materiaal om alle ontwikkelgebieden te stimuleren. De ruimtes bieden rust en veiligheid, maar zijn ook uitdagend. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid en creativiteit. In alle ruimtes staat speelmateriaal uitnodigend klaar op ooghoogte; je kind kan gemakkelijk kiezen wat het gaat doen. Niet al het speelmateriaal komt uit de winkel of is als speelgoed ontworpen. Als ze hun fantasie gebruiken, kunnen kinderen ook met materialen als pollepels, eierdozen, lege melkpakken, lappen of stukken hout eindeloos spelen. Daarnaast ondernemen de kinderen verschillende activiteiten die de ontwikkelgebieden stimuleren.

Weer of geen weer, alle kinderen gaan dagelijks naar buiten. Je kind is lekker actief in de buitenlucht en kan lekker rennen, klauteren, glijden, springen of zich verstoppen. Tegelijkertijd ontwikkelt het respect voor de natuur. Elke leeftijd vraagt om een eigen inrichting van de buitenruimte. Voor de kleineren is er aandacht voor veilig ontdekken en het verkennen van de eigen grenzen, de groteren hebben meer uitdaging nodig. Op Mio Mondo hebben we bijzondere natuurspeelplaatsen ingericht, met zand, stenen, hout, planten, schelpen, moestuinen en nog veel meer. Het is een uitdagende omgeving die uitnodigt tot avontuurlijk en fantasierijk spel.

Peuters gaan ook sporten en bewegen in het speellokaal van het hoofdgebouw van Mio Mondo. Deze ruimte geeft peuters de gelegenheid om hun grove motoriek te ontwikkelen. Vaardigheden als klimmen, klauteren, balanseren, gooien en vangen worden hier geoefend.

Samen sterk

Op Mio Mondo wordt je kind gestimuleerd om te delen en samen te werken tijdens het spelen. Want de kinderen op Mio Mondo leren samen te zorgen voor hun eigen omgeving, voor elkaar en ontwikkelen een saamhorigheidsgevoel.

Op Mio Mondo werken alle professionals samen met ouders aan de optimale ontwikkeling van je kind. Een heldere communicatie is daarbij belangrijk. Daarom horen we ’s morgens graag van ouders hoe het met hun kind gaat. Aan het eind van de dag vertellen de medewerkers van Mio Mondo je wat je kind die dag heeft gedaan.

Wereldburgerschap

Je kind ontdekt op Mio Mondo door de aangeboden activiteiten de wereld. Een dansdocente, muzikant of kunstenaar komt langs om te dansen, muziek te maken of te knutselen in het kinderatelier. De ene week leert je kind bijvoorbeeld een herfstdans of dieren na te doen op muziek en de andere week gaat hij of zij aan de slag met spannende materialen zoals afplaktape, aluminiumfolie en prachtig restmateriaal.

Zelfstandig

We bieden je kind naast de gezamenlijke activiteiten elke dag de tijd om veel vrij te spelen. Jonge kinderen kunnen al veel zelfstandig:

0-1 jaar:
Rollen – tijgeren/kruipen – gaan zitten – staan – iets pakken – iets vasthouden – een arm door een opening van een slaapzak of romper steken – zijn handen uitsteken om je op te tillen – zelf zijn fles ondersteunen – eten in zijn mond stoppen

1-2 jaar:
Lopen – sokken uittrekken – zelf eten – zelf drinken – iets op verzoek pakken, geven of wegbrengen – eigen mond schoonvegen – jas uitdoen – armen en benen in de opening van een kledingstuk steken – met beetje hulp kledingstukken uitdoen

2-3 jaar:
Jas aandoen – jas aan de kapstok hangen – schoenen uitdoen – meerdere kledingstukken uitdoen – met hulp enkele kledingstukken aandoen – na vraag opruimen waarmee het heeft gespeeld of helpen met opruimen – zelf fruit of iets anders opscheppen – kiezen uit twee stapeltjes kleding – banaan of mandarijn afpellen – eenvoudige voorbereidingen met eten – helpen met tafeldekken – zindelijkheid trainen